Importanta jocului sanatos in viata copiilor

Posted by
 Jocul implică o multitudine de mișcări, de senzații și sentimente, ajutândul pe cel mic să își dezvolte personalitatea și să își fomeze propriul mod de gândire. De asemenea, jocul are un rol important în dezvoltarea abilităților de relaționare cu cei din jur, astfel îi ajută pe copii să fie sociabili.
Cercetătorii au făcut diverse studii asupra rolului jocului, iar rezultatele au dovedit cât de important este acesta pentru fiecare copil.
În primul rând, jocul are rolul de a ajuta copilul să asimileze la nivel practic și mental caracteristicile lumii și a vieții. Astfel, copilul poate să cunoască lumea care îl înconjoară și să o înțeleagă. Prin joacă cei mici își pun în practică curiozitatea și descoperă cu atenție lumea și mediul înconjurător.
O funcție importantă a jocului ce a fost descoperită și evidențiată este cea care presupune exercitarea complexă și stimulativă a mișcărilor. Așadar, cercetători susțin că jocul îi ajută pe copii să crească și să se dezvolte armonios.
Cel mai adesea aceste beneficii sunt aduse de jocurile sportive care presupun competiție dar și de jocurile simple, specifice copiilor mici.
 Specialiștii în pedagogie pun accentul pe funcția formativ-educativă a jocului. Atunci când un copil se joacă el își educă practic imaginația, conduita, gesturile, fiind atent la modul în care s-ar comporta în anumite situații. Copiii au nevoie să își consume energia prin jocuri care le solicită atenția și creativitatea,ajutându-i să își dezvolte toate abilitățile fizice și intelectuale. 

img 0586 Importanta jocului sanatos in viata copiilor

Mai mult decât atât, fiecare copil își va pune în valoare trăsăturile operative ale caracterului în timpul jocului.
Datorită caracterului social al jocului, acesta are și funcția de a-i echilibra din punct de vedere emoțional pe cei mici.
Putem să susținem că, joaca sănătoasă este un fel de antrenament pentru viața socială reală pe care copiii o vor avea la maturitate.
Să nu uităm că, prin jocuri copiii își dezvoltă și ambiția, dorința de a câștiga, iar pe de altă parte învață să accepte și eșecurile atunci când pierd.
În concluzie, este bine ca micuții să fie cât mai implicați în jocuri la care iau parte mai mulți copii, pentru a învăța să socializeze și să relaționeze într-un mod pozitiv cu ceilalți. Au nevoie să simtă că fac parte dintr-un colectiv, să se simtă acceptați, să simtă că au un rol important în mica lor „societate”.
Joaca sănătoasă,  respectiv sportul, este esențial pentru un copil, pentru a fi sănătos și activ.
Citește și…
Efectele pozitive ale sportului pentru copii
Un mod excelent de a face sport
Ce vor copiii?

Written by

No Comments Yet.

Leave a Reply