Obezitatea la copiii din Romania

Posted by

Obezitatea este o boală caracterizată prin depășirea cu un procent de peste 20% a greutății normale și a devenit deja o epidemie la nivel mondial. Deși mulți oameni sunt îngrijorați mai mult de aspectul estetic al obezității, cel mai mult ar trebui să îi îngrijoreze problemele de sănătate care însoțesc întotdeauna această boală.

La nivel modial, obezitatea prezintă cea mai mare incidență în America, unde oamenii mănâncă mai mult în restaurantele de tip fast-food decât acasă, iar statisticile arată o rată a obezității de 34% din totalul populației. obezitatea%20la%20copii  s200 Obezitatea la copiii din Romania
În ultimii ani, odată cu influențele occidentale apărute în țara noastră au venit și kilogramele în plus ale românilor.

În prezent 25% dintre români suferă de obezitate și 50% sunt supraponderali.
Însă, cum obiceiurile alimentare se moștenesc, din ce în ce mai mulți copii au început să intre în categoria „obezi”. Astfel, procentul micuților care suferă de această boală cronică se ridică la 40%, potrivit doctorilor de la Institutul Parhon din București.
Cauzele obezității sunt de cele mai multe ori alimentația dezechilibrată, plină de grăsimi și zahăr și o activitate fizică necorespunzătoare. În cazul copiilor s-ar putea spune că ei sunt doar niște victime inocente a unei societăți comode și lipsite de informație.
Deși ne-am aștepta ca obezitatea să fie răspândită mai mult în rândul copiilor care provin din familii cu o situație materială bună, care își permit să ducă copilul zilnic la fast-food, adevărul e că mulți dintre copiii obezi provin din familii sărace, care nu au bani să le asigure o alimentație corectă.
Obezitatea este cu siguranță o boală a generației noi, o generație care se bucură mai mult de un joc pe calculator decât de o ieșire cu ceilalți copii la joacă în parc. Părinții îi lasă să își petreacă mult prea mult timp în fața televizorului și a calculatorului în loc să îi îndemne să facă mișcare.
Pentru un copil e foarte important să dobândească obiceiuri sănătoase de la vârste fragede, pentru că cel mai probabil el le va continua pe tot parcursul vieții.

Un copil obez va avea toate șansele să devină un adult obez. Această boală, obezitatea atrage o serie de probleme de sănătate ca:

IMG 0276 300x200 Obezitatea la copiii din Romania

  • diabet,
  • hipertensiune arterială,
  • boli de inimă,
  • probleme ale aparatului locomotor.

La vârste fragede este greu să faci un copil să înșeleagă că sportul este bun pentru sănătate și ca trebuie să introducă mișcarea în viața lor pentru a fi sănătoși. Ei trebuie sa vadă mișcarea ca pe o joacă, iar atunci o vor face cu plăcere.
Însă, este important ca această joacă să fie făcută în mod responsabil, supravegheată de un adult cu cunoștințe solide în ceea ce privește sportul și mișcarea.

Copiii activi se joacă sănătos!
Jocul sănătos înseamnă: corectarea posturii, jocuri de mișcare și exerciții de flexibilitate.

Sănătos noi ne jucăm și-notăm, să putem să învățăm!

Află mai multe despre programul Copii Activi

Citește și…

Importanța sportului pentru copii


Written by

1 Comment to “Obezitatea la copiii din Romania”

  1. Baban says:

    Sint de acord ca privitul la teoilezvr scurteaza viata, dar ce facem cu copii care abia ii desprindem din fata teoilezvrului. Pe timp de vara au sansa sa petreaca mai mult timp afara, dar cind revin in casa, tot in fata teoilezvrului ajung. Partea proasta este ca sint atrasi de programele de desene animate care sunt groaznice, cu expresii pe care copii nu ar trebui sa le auda, sint violente, etc. De multe ori ma intreb cum de sint permise aceste desene. Eu le-as scoate definitiv.

Leave a Reply