Un copil activ inseamna un copil sanatos

Posted by

După cum precizam și în alt articol, obezitate înseamnă : a avea o greutate cu mult peste cea normală.

Dacă această boală apare încă din copilărie există riscul de a rămâne cu kilograme în exces pentru tot restul vieții, și implicit de a te confrunta cu probleme de sănătate.

Specialiștii spun că obezitatea a devenit deja o epidemie mondială, mai ales în țările occidentale, unde alimentația este foarte nesănătoasă. Cercetările sugerează că problema principală este reprezentată de reducerea continuă a exercițiilor fizice făcute de copii.
Posibilele efecte ale obezității sunt următoarele:

  • probleme cu articulațiile și probleme osoase (precum alunecarea epifizei femurale, picioare deformate),
  • o dereglare denumită hipertensiune craniană benignă, (cu dureri de cap și tulburari de vedere),
  • hipoventilație (ducând la amețeli și performanțe slabe în timpul zilei, sforăit, infarct miocardic),
  • boli ale vezicii biliare,
  • sindrom de ovar polichistic,
  • tensiune arterială crescuta,
  • niveluri înalte ale grăsimilor în sange și diabet.

Este dificil și pentru un adult să slăbească,  cu atât mai greu va fi pentru un copil, care nu va putea să înțeleagă de ce nu este bine să mănânce alimentele cu care era obișnuit sau de ce trebuie să meargă la sport.
Pentru ai ajuta, părinții ar trebui să le înlocuiască mesele bogate în grăsimi și zahar în alimente proaspete dar care sunt totuși pe placul celui mic.
De asemenea, activitatea fizică nu trebuie să devină o corvoadă, ci să fie ceva plăcut, ca o joacă. De aceea este bine să duceți copilul să încerce mai multe tipuri de exercițiu fizic până descoperă ceva ce îi place.
Chiar dacă acesta are o greutatea normală asta nu înseamnă că nu are nevoie de exercițiu fizic regulat sau de o alimentație echilibrată. Prevenirea obezității și a supraponderabilității este de asemenea importantă. Menținerea unei stări de sănătate optime se obține cu exerciții regulate, de intensitate medie, în fiecare zi. Departamentul pentru Sanatate si Servicii Umane din Statele Unite recomandă tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani sa facă cel putin  60 de minute de sport/ exerciții fizice pe zi.

Copiii trebuie învățați să mănânce împreună cu familia, mese gătite acasă, sănătoase și să evite pe cât posibil mâncărurile de tip fast-food.
Orice tip de activitate fizică este binevenită și benefică pentru sănătatea celor mici: plimbări în parc, cu rolele, cu bicicleta, însă pentru mai multă siguranță este ideal să îi duceți la un antrenor specializat în lucrul cu copiii, care va știi cel mai bine ce tipuri de exerciții sunt cele mai eficiente.
Încercați să fiți un exemplu pentru el, prin dietă și activitate fizică regulată, pentru că, de multe ori, copiii au tendința de a-și copia părinții.
Copiii trebuie să se bucure cât mai mult de natură și de aer curat și să petreacă mai puțin timp în fața calculatorului sau a televizorului.
Obiceiurile sănătoase sau dimpotrivă, nesănătoase, pe care un micuț le dezvoltă în copilărie vor fi menținute de cele mai multe ori până la maturitate. De aceea este important ca sportul să aibă un loc important în viața lor încă de la vârste fragede.

Un copil activ înseamnă un copil sănătos!

Citește și…

Programul Copii Activi

Importanța sportului pentru copii

Procentul persoanelor care știu să înoate


Written by

1 Comment to “Un copil activ inseamna un copil sanatos”

  1. Suman says:

    Ati avut cat de cat noroc. Daca trecea de 15 auusgt, excursia ar fi devenit mult mai grea, pentru ca dupa Sfanta Marie mare vine toamna in Maramures. Eu am prieteni la Viseul de Sus si am mers cu ei si pe Valea Vaserului. La 20 auusgt ploua ca in luna noiembrie, mocaneste, si temperatura scazuse la 10 – 12 grade Celsius maxima din timpul zilei. Iti inchipui cat de frig era noaptea.In 1997, la inceputul lunii auusgt, am fost pe Pietrosul Rodnei, dar spre deosebire de voi, am parcurs cei 4 km de la intrare pe jos. Pentru ca eram un grup numeros, ne-am scos autorizatie de la Salvamont Borsa pentru intrarea in Rezervatie.Drumul a fost greu pe grohotisul acela pe care il prezinti si tu in poze, iar seara, cand ne-am intors in Borsa, parca m-ar fi lovit toata ziua cineva in talpi cu ciocanul…Atat de tare am simtit pietrele de pe Pietrosul Rodnei.Tin minte ca atunci am fost dezamgiti crunt de atitudinea celor de la statie meteo, carora le-am cerut sprijinul si care ne-au refuzat pe un ton agresiv, ca si cum nu aveau nevoie de straini prin preajma.In orice caz, excursia a meritat, si am facut o burta de afine, pentru ca acolo sunt si foarte multe afine, nu doar zmeura din imaginile voastre.

Leave a Reply